Snorkling

Ordet snorkling klingar fint i mångas öron och får en ganska snabbt att tänka på relax, upplevelse och semester. Att bara flyta omkring sådär härligt på vattenytan och njuta av en stilla stund med spännande syner. Snorkling kan göras på i stort sett alla typer av vatten, även om de flesta kanske är mest vana vid snorkling i färgglada korallrev på semestern. Även här i Sverige kan snorkling göras i våra insjöar eller ute på öppet hav. Det är lite mörkare vatten men väldigt spännande och härligt.

Att snorkla på rätt sätt är en konst och för att få ut så mycket som möjligt av sin snorkling bör man se till att träna upp vissa moment för att slippa kippa efter andan, bli trött eller krampa.

Andningen

Är det första gången man snorklar kan det så klart kännas lite obehagligt att andas under vattnet med en snorkel i form av ett tunnare rör. Det brukar dock gå över ganska snabbt och man finner sig redan efter ett par försök mer bekväm i andningen under vatten.

Ett sätt att träna andningen är att lägga sig platt mot vattenytan och bara flyta runt lätt med ansiktet lite lätt vänt i vattnet. Se till att snorkeln sitter rätt i munnen så den inte far ur när du väl är under vattnet och dra sedan ett andetag utåt först för att ta bort eventuellt vatten i snorkeln. Andas sedan långsamt och lugnt även om det känns konstigt till en början. Blir andningen hetsig kommer snorklingen snabbt bli jobbig och man känner sig trött. Att lite titt som tätt lyfta upp huvudet kan vara lugnande i början när man ska vänja sig vid andningen. Lyssna på din egen andning som hörs i snorkeln, det kommer göra dig avslappnad och hjälpa till att andas rätt.

Behåll orken

Du kommer ganska snabbt inse att snorkling på fel sätt gör dig trött och energilös redan efter ett kort stund. Se därför till att träna på huvudets hållning i vattnet, att lyfta på huvudet kan vara tryggt till en början men när man känner sig lite mer säker gäller det att lita på vattnet och lägga ansiktet rakt ner mot vattnet. Träna ställningen genom att ligga och flyta när du samtidigt kikar ner i djupet med cyklopet. Erfarna snorklare använder sig av denna teknik för att spara energi när de befinner sig på längre snorklingsturer, vila med huvudet rakt nedvänt mot vattenytan.

Tränar du rätt kommer din snorkling bli roligare för varje gång, tänk på det!