Dyka på västkusten i sommar

Västkusten bjuder på några av de mest spektakulära dykplatserna i Sverige. Faktum är att det marina livet runt norra Bohuslän särskiljer sig kraftigt från det i resten av landet. Därför är det en fröjd för dig som dykare att uppleva livet både under och ovan ytan i de gemytliga små kustsamhällena.

Det är faktiskt bara runt norra delen av Bohuslän som havsvattnet uppnår en marin salthalt på 3,5 %. I jämförelse har östkusten bräckt vatten, med mindre salthalt ju längre norrut vi kommer. Havets olika livsformer har med andra ord under en lång tid anpassat sig efter en viss salthalt. Det är av den anledningen som det finns fler marina arter på västkusten, jämfört med exempelvis Östersjön och Bottenviken. Faktum är att det är bara vid dyk längs västkusten som du kan se flera arter av sjöstjärnor, koraller, anemoner och mycket annat. Ta därför chansen i sommar att dyka i dessa spektakulära vatten.

Att tillbringa ett par sommarveckor på västkusten är populärt, vilket gör det klokt att i god tid boka boende. Som tur är finns det flera boenden att välja mellan, hos både privata uthyrare, campingar och hotell. Du kan till exempel hitta något ledigt på nätet.