Förbered båten inför kommande dyk

Det är inte bara kaffetermosen som behöver följa med vid ett dyk, din båt behöver också utrustas innan du beger dig ut. Den mindre båten kräver ofta ännu fler smarta lösningar än ”lyxskutan”.

Obligatorisk utrustning

Brandsläckare, kompass och flytväst är exempel på utrustning som är obligatorisk på din dykbåt. Ta en titt här för att införskaffa nödvändigheterna. En extra O-ring och ett maskband är också saker som är skönt att ha på båten. Nödsignalsystem av något slag bör du se över och rusta upp vid behov. En Oxybox är inte alltid möjlig att ha ombord på båten, men om det är det på din båt är en sådan att rekommendera.

Bra ytor

Det är inte säkert att din båt har stora och bra ytor för att byta om och förvara utrustning. Ett tips är dock att göra det bästa med den yta du har. Se över sittplatserna så att dykarna kan sitta ner när utrustningen är på. Skaffa också gott om förvaringsplatser, dykprylar tar mycket plats och ingen vill snubbla över en dykväst. För smidigare i- och urstigning behöver du en rejäl dykstege. Se till att dykstegen är räfflad för att undvika olyckor vid den. Om du har tänkt att använda båten för att arrangera dykturer är det extra viktigt med bra och stora ytor.