Prova på vrakdykning

Vrakdykning är en spännande form av dykning där man utforskar huvudsakligen båtar som sedan länge sjunkit till botten av havet. Men det finns även en del populära flygplansvrak som varje år får många besök av dykare. Det finns bland annat en mängd kraschade plan från andra världskriget kvar på havsbotten.

Vrakdykning har faktiskt blivit så pass populärt att pensionerade båtar har medvetet sänkts just för att skapa de bästa möjliga miljöerna för nybörjare att prova på och lära sig hur man vrakdyker.

Dykare söker sig till vrakdykning av olika anledningar. Det kan vara mystiken som lockar, att få se vad som verkligen händer med en båt efter den legat på havsbotten i många år eller bara utmaningen av ett nytt sätt att dyka.

Något som alla dykare får lära sig väldigt tidigt är hur viktigt det är med säkerheten under dykning. Vrakdykning inkluderar dock nya utmaningar och faror man måste vara medveten om. Det är inte ovanligt att det finns skarpa metallföremål som en dykare kan råka skära sig på. Och eftersom vrak ofta är populära fiskeplatser finns risken att man trasslar in sig i gamla nät eller linor.

I Australien finns ett av de mest populära vraken för dykning i världen. Det är skeppet The Yongala som sjönk i en cyklon 1911 och alla ombord omkom. Idag är dock vraket full av liv av alla dess slag och ett under att beskåda. Närmaste platsen till vraket är staden Townsville i nordöstra Queensland och det går att flyga direkt dit.

Som nybörjare kanske det dock är bättre att börja lite lite mer lokalt. Det finns faktiskt flera möjligheter att prova på vrakdykning i vår egen huvudstad. Se bara till att dyka med erfarna vrakdykare som vet precis vad man tänka på och vara försiktig med.