Dykresa till Egypten

Egypten har under lång tid varit ett stort dragplåster för dykentusiaster som vill uppleva fantastisk dykning i varmt och härligt klimat oavsett vilken tid på året man väljer att åka. Dykparadisen är många i Egypten. El gouna och Marsa Alam är två stora favoriter bland vana dykare och faktum är att Hurghada brukar gå under namnet ”Dykarnas Mecka”. Landet är dessutom full av spännande platser med historiska berättelser, vilket gör att resan inte bara behöver innehålla dykning.

Röda havet med sitt tropiska korallrev och spännande vrak erbjuder magisk dykning hela året runt och den relativt korta flygtiden från Sverige gör Egypten till ett drömresmål för nordiska dykare.

Sharm el-Sheik ligger på den yttre delen av Sinai-halvön och är framför allt känt för sina stränder och trivsamma hotellanläggningar. Förutom att njuta av en härlig solsemester hittar man här över 20 olika ställen att dyka på. Många av dessa dykplatser ingår i den kända nationalparken Ras Mohammed cirka 1 mil från Sharm el-Sheik med ett område på över 480 km2, varav hela 345 km2 är vatten och hav. Ras Mohammed har ett mäktigt marint liv med unika arter. Har man turen på sin sida kan man bland annat se havs- och karettsköldpaddor.

Beger man sig lite mer norrut kommer man till Straits of Tiran som ligger likt en passage i den kända Aqaba-bukten och detta trånga läge har skapat imponerande korallformationer. I Sharm el-Sheik finns det dessutom färgrika korallrev nära strandkanten. Tryckkammare hittar man i Sharm el-Sheik men också i Hurghada, men man ska vara medveten om att det kan bli en dyr historia och man ska alltid vara noga med att följa regler gällande användandet.

Gillar man äventyr får man inte missa att göra vrakdykning i Egypten. Straits of Gubal är beläget på halvöns västra del och här finns många rev på grunt vatten vilket orsakat många fartygshaverier. Thistlegorm är ett känt vrak från andra världskriget som återfinns just på den här platsen. Hon var brittisk och användes för handelsfrakt när hon sjönk i revet den 6:e oktober 1941.

Röda havet är ett blomstrande marint liv med allt från sköldpaddor och delfiner till luriga revhajar. Koraller finns det gott om och de gör sig dessa allra vackrast nattetid, så passa gärna på att nattdyka när du reser i Egypten. Oavsett var man dyker ska man alltid respektera och värna om naturen omkring oss, var därför noga med att följa etiska regler och råd för dykning i de egyptiska korallreven. Även om man inte dyker med tuber utan håller sig till vanlig snorkling ska man vara försiktig. Stå exempelvis aldrig direkt på reven och mata absolut inte fiskarna du möter.

Väljer man Egypten som destination för dykresor finns det många varianter av paketresor att välja bland. Är man en van dykare kanske man väljer att åka på egen hand, men många föredrar att resa i grupp där dykningen är planerad på ett praktiskt och smidigt sätt. Så kallade ”live-aboards” har blivit populära och innebär att man helt enkelt bor på en båt anpassad för dykning för att utföra dyk direkt från båten.

Den som gillar att resa men som föredrar att befinna sig ovan vatten har även mycket att hämta i Egypten. En trevlig båttur på floden Nilen är ett utmärkt alternativ eftersom man dessutom får se mycket längs vägen, som exempelvis Abu Simbel och Konungarnas dal.