Dykutrustning

Att börja dyka kräver viss förberedelse och för sitt eget bästa gör man rätt i att redan innan man skaffar dykcertifikat läser på om sporten. Det kan vara bra att känna till vissa grunder inom dykning och allmänt ”vett” när det kommer till vatten och natur.

Likt andra sporter är det utrustningen som är dykningens viktigaste redskap för att kunna dyka på djupt vatten av olika karaktär. Man får en bra genomgång av utrustningens syfte och även hur den används på dykorganisationernas utbildningar, men det skadar inte att ha lite koll i förhand.

Dykutrustning

Vad ingår i en standardutrustning för dykning?

En speciellt anpassad dräkt krävs för att kunna vara i kallt vatten under längre tid och så klart under årets perioder då solen inte värmer vattnet. Dessa dräkter är tillverkade i material som ser till att hålla kroppen varm genom att fungera som ett slags isolerande lager. Det finns flera varianter av dykdräkter att välja på beroende på vilken typ av dykning det handlar om.

Klassiska våtdräkter är tillverkade i ett material som kallas för neopren och de är inte vattentäta men ser ändå till att hålla kroppen varm. Den här dräkten brukar även användas inom andra vattensporter som exempelvis surf. I Sverige är våtdräkter utmärkta att använda på sommaren i så väl insjöar som öppet hav.

En torrdräkt kan också vara tillverkad av neoprenmaterial, men till skillnad från våtdräkten tar denna inte in vatten när man använder dräkten. Det går på så vis att ha ett extra underställ direkt under torrdräkten, vilket så klart är en stor fördel när man dyker i riktigt kyligt vatten.

Semidry-dräkten släpper precis som våtdräkten in en del vatten men betydligt mindre och är ett utmärkt alternativ vid dykning i lite ”lagom kalla” vatten.

En annan viktig del av utrustningen är dykvästen som används för att ta sig upp till ytan efter ett dyk. Den fylls med luft när man är på väg upp igen och ska man åter ner i djupet kan den uppfyllda luften minskas. En dykväst är egentligen dykarens bästa vän eftersom den reglerar djupet och ser till att man håller sig på den nivå man ska vara.

Dyktuber är kanske det man framför allt tänker på när man talar om dykning, de brukar inom sporten kallas för flaskor eller lufttuber. Man bär tuberna på ryggen efter att de har fyllts upp med luft.

Med hjälp av en regulator kan man själv bestämma rätt lufttryck under dykningen och reglera så att lufttrycket sänks till en lägre nivå än övriga omgivningen. På så sätt underlättas andningen och därför är regulatorn en oerhört viktig komponent i dykutrustningen.

Dykmasken brukar även kallas för ”cyklop” och är helt enkelt det man har för ansiktet under dykningen. De finns i flera varianter men är ett krav för att dyka. Snorkeln är också en nödvändig del i dykande med tuber. Det är framför allt bra i de moment man når ytan och vattnet står högt, på så vis underlättar man andningen eftersom man slipper sträcka och böja på halsen.

Simfenor är, precis som det låter, en hjälp för att simma snabbare under vattnet. De är ett absolut måste att använda för dykare när det handlar om sportdykning. Ett tillbehör som hjälper dig att kontrollera dykningen är den vattentäta klockan. Den ser till att man inte låter tiden gå i onödan så att man tar sig upp till ytan i rätt tid.