Köpings Sportdykarklubb

Klubbens historia sträcker sig tillbaka till år 1961 då föreningen Köpings Sportdykarklubb (KSDK) bildades av en grupp likasinnade dykfantaster som tyckte det var hög tid att sätta sporten på agendan. KSDK växte sedan snabbt i både omfattning och antal medlemmar. Det ursprungliga namnet behölls enda fram till för tre år sedan då klubben ändrade till det nya namnet ”KAKdykarna” då de närliggande orterna Arboga och Kungsör även blev delaktiga i verksamheten.

Klubben är en ideell verksamhet och ansluten till både SSDF (Svenska sportdykarförbundet) och RF (riksidrottsförbundet). Är man medlem i Kakdykarna i Köping blir man automatiskt ansluten till SSDF, vilket innebär att man är försäkrad i de fall en olycka skulle ske. Det finns även andra trevliga fördelar med att vara en del av SSDF. Man får bland annat dyktidningen Sportdykaren gratis, rabatter på butiker inom dyksport och medicinsk rådgivning av specialiserad läkare för att nämna några.

Även om klubben idag har tre ingående orter i sin verksamhet är det fortfarande Köping som är säte för klubbens lokal där medlemmar möts för att diskutera och utbyta allt från erfarenheter till upplevelser av olika slag. I klubblokalen kan man även fylla på sina tuber inför kommande dykäventyr och kontrollera att utrustningen är i det skick den sig bör. Kakdykarnas medlemmar har alltid tillgång till instruktörer för att utveckla sin dykning på bästa möjliga sätt. Man kan välja bland olika kurser utifrån ens egen nivå och dykintresse, dessutom finns alltid möjlighet att hyra utrustning via klubben om man skulle vara utan.

Om vintern håller klubben till i badhuset där man kan motionssimma, träna dykning eller delta i kursverksamhet. Klubben erbjuder även organiserade dykresor till svenska kuster och insjöar men även spännande dykäventyr till grannlandet Norge.

Bland Kakdykarnas medlemmar hittar man både nybörjare inom sporten och betydligt mer erfarna dykare, det finns även olika syften med dykintresset. Steget från nybörjare kan gå i många olika riktningar. Vissa väljer att förena ett annat intresse med dykningen, som till exempel att inrikta sitt dykande mot att fotografera under vatten, andra tycker det är spännande att undersöka marint liv och många gillar äventyret i att dyka i grottor. Kakdykarna värnar om en ren natur och vatten, något som präglar hela klubbens filosofi och medlemmars relation till sporten.